Kontaktiraj nas

Ark Fiber Tech Co., Ltd
2Floor, A Bld, # 134 Qianjing Rd., Baoan Dis., Šenžen
Telefon: 86-755-85251801
Mobitel: 86-13530240369
E-mail: shawn@arkoptics.com
E-mail: ava@arkoptics.com


Dom > Novosti > Sadržaj
Mjere opreza za rad s fuzijom
Nov 22, 2018

Ovo je metoda poravnavanja vanjskog promjera i poravnanja jezgre tako što se optičko vlakno rasporedi s visokopreciznim V-utorom i upotrebom efekta površinske napetosti koja nastaje topljenjem optičkog vlakna. U posljednje vrijeme, zahvaljujući razvoju tehnologije proizvodnje, poboljšana je točnost dimenzija položaja jezgre optičkog vlakna i slično, tako da se može ostvariti ožičenje s niskim gubitkom. Ova metoda se uglavnom koristi za višežilne jednokratne instalacije.


1 Umetnite čahuru za zaštitu vlakana

Zaštitna navlaka od optičkih vlakana koristi se za zaštitu izloženih vlakana na spoju. Ne zaboravite umetnuti jer se zaštitna čahura ne može umetnuti.


2 uklonite sloj premaza jezgra

Budući da se stakleni dio vlakna mora izložiti, sloj za oblaganje se uklanja pomoću kliješta za skidanje.

(Napomena) Budući da otpadni sloj premaza ostaje na kleštima za skidanje nakon uklanjanja sloja premaza, uklonite otpad sloja premaza i očistite sečivo.

(Napomena) Prilikom uklanjanja sloja premaza jezgre vrpce, koristi se zagrijana striptizeta. Da bi se obavio postupak uklanjanja, sloj premaza se zagrijava oko 5 sekundi, a zatim se ukloni sloj premaza.


3 vlakna za čišćenje

Nakon što se premaz ukloni, stakleni dio se očisti etanolom.

(Napomena) Ako ostane ostatak ostatka premaza, može doći do neusklađenosti vratila tokom fuzije i gubitak ožičenja se može povećati, pa ga pažljivo očistite.

(Napomena) U slučaju višeslojnih optičkih vlakana, prednji krajevi optičkih vlakana mogu se držati zajedno zbog alkohola, što može uzrokovati oštećenja pri rezanju optičkih vlakana. Zato koristite prste da odbijete prednji kraj optičkih vlakana.


4 odrežite vlakno

Izrežite u skladu sa radnim koracima sečenja vlakana.

(Napomena) Rez će odrediti karakteristike gubitka u trenutku fuzije. Kako bi se smanjila greška pri rezanju, molimo Vas da obratite pažnju da očistite dio za držanje vlakana i rezni rub.

(Napomena) Pazite da ne udarite ili ne dodirnete prednji kraj vlakna nakon rezanja. Ako to ne učinite, može doći do lošeg ožičenja.

(Napomena) Budite oprezni da ne dozvolite da se otpad od vlakana posuti svuda.


5 fuzija

Provedite postupak fuzije u skladu s koracima rada fuzijskog stroja.

(Napomena) Ako u V-utoru i šablonu fuzionog spajdera ima smeća, može doći do gubitka zbog neusklađenosti vratila, pa ga temeljito očistite.

(Napomena) Ako funkcija provjere dvosmjernog opažanja prije ožičenja bude osigurana, abnormalnost stanja rezanja može se otkriti prije spajanja.

(Napomena) Kada je vlakno savijeno, nježno ga poravnajte prstima da biste savili vlakna prema dolje.


6 ojačanje fuzionog spoja

Zaštitna navlaka za vlakna postavljena je na dio fuzije, a žica jezgre je ojačana na stroju za grijanje.

(Napomena) Prilikom pomicanja žice žice, pazite da ne savijate niti uvijate vlakno. U suprotnom, kabl će biti slomljen i slomljen.

(Napomena) Kada postavljate zaštitnu navlaku od vlakana, napravite središte zaštitne čahure vlakana i centar jedinice ožičenja u osnovi iste.

(Napomena) Kada ojačavate žicu jezgre, pazite da izbjegavate savijanje staklenog dijela.